Лукот и неговите здравствени придобивки

За лукот до сега имаме многу пишувано сѐ со цел да ги истакнеме неговите здравствени придобивки кои ги дава по однос на човековото здравје и да ја запознаеме јавноста всушност колку лукот е многу здрав и лековит. И во овој рецепт главната состојка е токму лукот. Благодарение на него не само што се зајакнува имунитетот24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Превентивни мерки при користење на храна

Да не се консумира сирова, термички непреработена храна од животинско потекло (месо и производи од месо, млеко и млечни производи, јајца). Свежите прехрамбени продукти треба да се чуваат во разладни уреди (фрижидери) за да се спречи размножување на бактериите и лачење на токсини. Да се избегнува подготвување и консумација на храна од свежи, термички непреработени24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Магнезиум хлорид

Магнезиумот е вториот најмногуброен елемент во човечките клетки, а четврт најизобилен позитивно наелектризиран јон во човечкото тело. Магнезиумот е макроминерал и за разлика од елементите во трагови, потребно е внесување во поголеми количини. Магнезиумот е кофактор на повеќе од 300 ензими кои овозможуваат најразлични биохемиски процеси. Кофактор претставува непротеинската хемиска компонента која се врзува за24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Научниците на Nestlé помагаат во идентификацијата на биомаркери за здравствените проблеми поврзани со прекумерна тежина

Најновата студија што ја спроведоа научниците од Nestlé покажува дека луѓето што имаат проблем со висцерална дебелина имаат заедничка, единствена група биомаркери. Тие биомаркери еден ден би можеле да се користат за идентификувањена поединците кај кои постои поголема веројатност за развој на здравствени проблеми предизвикани од прекумерна тежина. Научниците од истражувачкиот центар на Nestlé во Швајцарија проучувале група жени што24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Оревот- ризница со Здравје

Оревот има голема нутриционистичка вредност. Содржи антиоксиданти, квалитетни масни киселини, железо, калциум, магназиум, фосфор, цинк, манган, селен, витамини Б, Е и К. Само 30 грама ореви дневно можат значително да го подобрат Вашето здравје. Еве како Оревот помага за подобро здравје. Го чува здравјето на срцето Редовното конзумирање ореви значително го намалува ризикот од срцеви24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Вино – тајната на неговото позитивно влијание на здравјето

In vino veritas – во Виното е вистината. Често се споменува францускиот парадокс,и покрај прилично обилната и масна исхрана на Французите, кај нив статистички е помала појавата на болести на срцето и крвните садови наспроти други земји. Се започнува во 1990 година кога американскиот новинар  Edward Dolnick прв пат јавно ја обелоденува идејата на професорот др. Jacquesa24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Постот – позитивна терапија за организмот

Постот може да донесе многу предности за нашиот организам, и физички и психички. Со причина се нарекува “чудотворна терапија” бидејки листата на подобрувања во организмот кои ги носи постот и долга и разновидна. Помага кај алергии, артритис, проблеми со варењето, кожни проблеми, кардиоваскуларни болести, астма, карцином и други. Постот потекнува од сопствените механизми за оздравување24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Био Спирулина 500 – извор на витална енергија

Био Спирулина 500 – BiosLine, Италија Една таблета содржи 500мг алга Спирулина во прав. Начин на употреба: Се препорачуваат 2-4 таблети дневно, пред оброк, со малку вода. Не содржи шеќер, ексципиенси, бои, конзерванси. Одлична за тонирање на организмот. Корисна во случај на физички замор и периоди на закрепнување. Благодарение на присуството на протеини е корисена24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Алга Спирулина – извор на витална енергија

Спирулина, сино-зелена алга е позната по својата непроценлива вредност во фито-исхраната. Во времето на Ацтеките била позната како храна на Боговите, а во времето на Римјаните се користила како храна со висока енергетска вредност. L’Arthrospira platensis, подобро позната како Алга Спирулина, претставува Цианофит, едноклеточна алга, со мали димензии, околу половина милиметар, припаѓа во семејството на Oscilatoriaceae,24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close