Овошна кашичка од банана и авокадо

Утрото за нашите дечиња треба да започне со овошје. За денешниот утрински оброк, припремивме брза овошна кашичка на база на банана. Што ви е потребно: – 1 банана – половина авокади – 1/4  јаболко за посебен шмек – две лажици житарки Ставате во блендер, за 1 минута кашата е готова. На здравје, големи да растат24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Кашичка со цвекло и јаболко

Храната е многу важна за растот, здравјето и имунитетот на нашите дечиња. Денеска предлагаме кашичка со цвекло, кое дава многу придобивки за добра крвна слика и јаболка, која е едно од најкорисните овошја во исхраната. Приготвување: земете околу 50 грама цвекло, измијте го, насецкајте на тенки кругови ставете го цвеклото да се вари на тивок24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Секое дете учи различнo

Стручњаците докажале дека сите луѓе имаат различен процес на учење и впивање знаења кој зависи од начинот на размислување. Децата за да ги развијат своите интелектуални способости,и да впијат што е можно повеќе мудрости треба да откријат кој тип учење најмногу им одговара. Истражувањата покажуваат дека постојат три начини на кои го усвојуваме матријалот, Визуелно односно со слики, Аудитивно-со звук и Моторно24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

ВНИМАТЕЛНО СО АНТИБИОТИЦИТЕ ВО ДЕТСКАТА ВОЗРАСТ

Антибиотик не се препорачува при настинки и при други вирусни инфекции, бидејки дејствува единствено на бактерии и на слични микроорганизми а нема никакво влијание врз вирусите. Поради чести инфекции антибиотиците се едни од најупотребуваните медикаменти во детскиот период.Токму поради тоа нивното користење треба да биде крајно рационално и оправдано,имајки ги предвид можните негативни ефекти што24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Mатични клетки – потреба и можности

Телото на новороденчето изобилува со вредни, потентни, витални матични клетки. Во текот на девет месеци тие го планирале и граделе телото на новото човечко суштество. И подоцна во текот на животот помагаат да се одржи механизмот на регенерација на организамот. Во моментот на раѓање многу од овие драгоцени клетки се наоѓаат во папочната врвка, која24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Најчести болести кај предшколски деца

Најчести болести во раното детство се инфекции на дишните патишта, дијареја и со неа поврзани болести, како и инфекции на мочните патишта и кожата. Во последно време се почести се и алергии со широк спектар на клинички симптоми. Поделба на инфекциите на дишните патишта. Инфекциите на дишните патишта можеме да ги поделиме врз основа на24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close