12 факти за грипот

Еве како изгледа грипот во бројки: 3 –  бројот на типовите сезонски грип вируси – А, В и С 62% –  ефикасноста (до тука) на антигрипната вакцина. 48 – часа е  периодот  во кој вирус на грип се задржува активен во надворешната средина. 20 – секунди, во кои треба да ги миеме рацете, за да24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Не земајте Антибиотици без рецепт!

Антибиотиците можат да спасат живот, но нивната неадекватна употреба доведува до зголемување на бројот на микроорганизмите кои се отпорни. Тоа значи дека бактеријата развила начин да се одбрани од дејството на лекот и тој лек повеќе нема терапевтски ефект врз неа. Со антибиотици се лекуваат болести предизвикани од бактерии, некои габи и одредени паразити, а24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close