12 факти за грипот

Еве како изгледа грипот во бројки: 3 –  бројот на типовите сезонски грип вируси – А, В и С 62% –  ефикасноста (до тука) на антигрипната вакцина. 48 – часа е  периодот  во кој вирус на грип се задржува активен во надворешната средина. 20 – секунди, во кои треба да ги миеме рацете, за да24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Најдобриот начин да ги избегнете грипот и настинката е да го зајакнете својот имунитет

Грипот  е заразна болест предизвикана од вирусите на рибонуклеинската киселина (од фамилијата на вирусите на грипот) која најчесто ги напаѓа птиците и цицачите. Најчести симптоми кои што се јавуваат при оваа болест се треска, настинкa, воспалено грло , болки во мускулите , неподносливи главоболки, кашлање, изнемоштеност или омалаксаност и неудобност. Иако грипот често се заменува со други болести кои се слични на грипот особено со обичната настинка, тој е многу24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close