Секое дете учи различнo

Стручњаците докажале дека сите луѓе имаат различен процес на учење и впивање знаења кој зависи од начинот на размислување. Децата за да ги развијат своите интелектуални способости,и да впијат што е можно повеќе мудрости треба да откријат кој тип учење најмногу им одговара. Истражувањата покажуваат дека постојат три начини на кои го усвојуваме матријалот, Визуелно односно со слики, Аудитивно-со звук и Моторно24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

ВНИМАТЕЛНО СО АНТИБИОТИЦИТЕ ВО ДЕТСКАТА ВОЗРАСТ

Антибиотик не се препорачува при настинки и при други вирусни инфекции, бидејки дејствува единствено на бактерии и на слични микроорганизми а нема никакво влијание врз вирусите. Поради чести инфекции антибиотиците се едни од најупотребуваните медикаменти во детскиот период.Токму поради тоа нивното користење треба да биде крајно рационално и оправдано,имајки ги предвид можните негативни ефекти што24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Mатични клетки – потреба и можности

Телото на новороденчето изобилува со вредни, потентни, витални матични клетки. Во текот на девет месеци тие го планирале и граделе телото на новото човечко суштество. И подоцна во текот на животот помагаат да се одржи механизмот на регенерација на организамот. Во моментот на раѓање многу од овие драгоцени клетки се наоѓаат во папочната врвка, која24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Семејниот ручек важен за здравјето на децата

Кај тинејџерите коишто редовно ручаат со своето семејство опасноста од депресија, склоност кон алкохол и дроги, како и кон незаштитени сексуални односи е многу помала – утврдиле експертите од универзитетот Оукленд. Исто така, овие тинејџери поретко размислуваат за самоубиство од младите кои не се дружат со родителите за време на ручекот или вечерата. 25% од24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close