Од денеска електронски наместо хартиен рецепт

Министерството за здравство информира дека од денеска стартува електронскиот рецепт како дел од интегрираниот здравствен информатички систем. Матичниот лекар лекот ќе го пропишува по електронски пат. Пациентот за да ја подигне терапијата во аптека не мора да има електронска здравствена картичка туку потребно е само да го каже матичниот број или бројот на здравственото осигурување внесен24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Хартиениот рецепт се заменува со Електронски (e-рецепт)

Министерот Тодоров денеска го најави е-рецептот со кој ќе се постигнува брзо, ефикасно и безбедно издавање на лекови и ќе се поедностави постапката за креирање и издавање на рецепти. Од 15 мај почнува воведувањето на електронски рецепт во здравствениот систем, прво како пилот-проект, а од почетокот на јуни ќе се спроведува на цела територија на Македонија. Овој период од 1524 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close