Кондом? Да или Не?

Кондомите се користат со векови како заштита од несакана бременост и сексуално преносливи болести (на пр. хламидија, сифилис, гонореа и др.). Денес кондомите играат важна улога во превенцијата на ширењето на ХИВ инфекцијата. Како вид на контрацепција кондомите се: широко достапни, за нив не е потребен рецепт или посета на лекар и се едноставни за24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Дали секоја жена треба да направи Пап тест?

ПАП тестот се се прави кај сите жени на возраст од 21-65 години. Особено треба да бидат тестирани оние кои имале сексуална активност во рана возраст, кои пушат, не користат кондоми и кои имаат повеќе партнери или имале сексуален партнер кој од своја страна имал повеќе партнери! Во случај на позитивен ПАП тест пациентката ќе24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Совети за здрав живот според Светската здравствена организација (СЗО)

Светската здравствена организација (СЗО) го објави првиот глобален извештај за ситуацијата со хроничните, незаразни болести на светот. Меѓу тие болести спаѓаат ракот, срцевите болести, дијабетесот и респираторните заболувања, известува новинската агенција „Ројтерс“. Овие болести биле одговорни за милиони смртни случаи во светот. Во СЗО истакнуваат дека многу од тие смртни случаи би можеле да бидат24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close