Алергии и нивни симптоми

Симптомите на алергиите се слични на симптомите на настинка, па понекогаш можат да поминат и неколку години додека на пациентот не му се постави вистинска дијагноза. Алергија е неправилно функционирање на имуниот систем. Организмот на алергичните личности бурно реагира на некои “нешта” од нашето опкружување кои инаку не се штетни, односно кај нормален организам не24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Што се Витамини?

Витамините, латински: vita-живот; amin-амин, органско соединение со азот, се комплексни соединенија од различна хемиска природа кои се важни за нормалното биолошко функционирање на многу живи суштества. Поточно, тие во многу мали количини се потребни за растењето, нормалното функционирање на клетките и ткивата и општо, за одржување на здравјето. Растенијата и некои микроорганизми се способни сами да ги синтетизираат сите потребни витамини, додека животните одредени витамини ги создаваат24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Витамин Ц – аскорбинска киселина

Витаминот Ц или аскорбинска киселина е витамин растворлив во вода, присутен во овошјето и зеленчукот. Тој е еден од најиспитуваните и најопишуваните витамини, и е првиот синтетизиран витамин. Овој витамин има редукциони својства и учествува во многу биолошки процеси. Важен е за синтезата на колагенот и карнитинот, како и за метаболизмот на масните киселини. Тој е најсилниот антиоксиданс меѓу витамините кои се растворливи во вода. Инаку, витаминот24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Најдобриот начин да ги избегнете грипот и настинката е да го зајакнете својот имунитет

Грипот  е заразна болест предизвикана од вирусите на рибонуклеинската киселина (од фамилијата на вирусите на грипот) која најчесто ги напаѓа птиците и цицачите. Најчести симптоми кои што се јавуваат при оваа болест се треска, настинкa, воспалено грло , болки во мускулите , неподносливи главоболки, кашлање, изнемоштеност или омалаксаност и неудобност. Иако грипот често се заменува со други болести кои се слични на грипот особено со обичната настинка, тој е многу24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Билките како стимулатор на нашиот Имунитет

Природата створила идеален баланс помеѓу неа и човекот, па да не ни е чудно што со соодветно комбинирани и приготвени билки можеме да си го подобриме и одржуваме имунитетот. Постојат многубројни комбинации на билки и соодветен рецепт кои докажано помогнале на многу здравствени проблеми. Еве неколку примери на билки кои секојдневно ги среќаваме, а имаат24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close