Зошто зелениот чај е добар за нашето здравје?

Испитувањата покажале дека зелениот чај кој што се употребувал илјадници години наназад може да направи многу повеќе за нашето здравје одошто само да не стопли. Поволните ефекти на зелениот чај се должат на присуството на полифенолите катехини особено епигалокатехин галат (EGCG) кој е моќен антиоксиданс. Поради тоа што зелениот чај подлежи на многу малку преработка24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Едно кафе дневно позитивно влијае на здравјето

Истражување покажа дека луѓето кои пијат по 1-2 кафиња дневно имаат подобра еластичност на артериите, од оние кои воопшто не пијат кафе. Подобрата еластичност на крвните садови пак може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Во истражувањето учествувале луѓе на возраст од 65-100 г од грчкиот остров Икарија. Островот е познат по долговечноста на24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close