Паралелниот увоз ќе ги намали цените на лековите

Министерот за здравство Никола Тодоров очекува измените кои се планираат во инструментот паралелен увоз на лекови, како дел од првичната верзија за промена на Законот за лекови и медицински помагала, да донесат конкуренција и пониски цени на лековите – Со законските одредби за паралелниот увоз на лекови  сакаме сериозно да ја олесниме  процедурата за паралелен увоз, без притоа да влијаеме24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

28 лиценци за отворање Аптеки во руралните области

Министерството за здравство додели 28 лиценци за отворање аптеки, со акцент на руралните области во државата. – Бенефит ќе имаат околу 60.000 граѓани. Станува збор за граѓани кои живеат во руралните средини и досега немале можност да имаат аптека во близина на местото на живеење или аптеките немале договор со Фондот, поради што граѓаните не24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Хартиениот рецепт се заменува со Електронски (e-рецепт)

Министерот Тодоров денеска го најави е-рецептот со кој ќе се постигнува брзо, ефикасно и безбедно издавање на лекови и ќе се поедностави постапката за креирање и издавање на рецепти. Од 15 мај почнува воведувањето на електронски рецепт во здравствениот систем, прво како пилот-проект, а од почетокот на јуни ќе се спроведува на цела територија на Македонија. Овој период од 1524 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close