Тодоров: Веледрогерија не може да има своја аптека

Веледрогериите што вршат промет на големо со лекови и аптека не смеат да бидат капитално, управувачки или роднински поврзани. Едноставно кажано веледрогерија не може да има своја аптека. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров на јавната расправа по повод Предлог-законот на која учествуваа претставници на веледрогерии, клиники, лекарски комори и асоцијации. Кажа24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Да ги подигнеме стандардите на здравствените системи – министерот Тодоров на Регионалниот комитет на Светската здравствена организација за Европа

Да ја искористиме нашата колективна мудрост, да одговориме на заедничките предизвици со кои се соочуваме во регионот и да ги подигнеме стандардите на здравствените системи и испораката на здравствените услуги врз основа на она што веќе е постигнато. Ова е пораката која министерот за здравство Никола Тодоров ја упати до учесниците на 63. Годишна сесија24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Хартиениот рецепт се заменува со Електронски (e-рецепт)

Министерот Тодоров денеска го најави е-рецептот со кој ќе се постигнува брзо, ефикасно и безбедно издавање на лекови и ќе се поедностави постапката за креирање и издавање на рецепти. Од 15 мај почнува воведувањето на електронски рецепт во здравствениот систем, прво како пилот-проект, а од почетокот на јуни ќе се спроведува на цела територија на Македонија. Овој период од 1524 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close