Колпоскопски преглед – Што е тоа?

Зошто сум повикана да имам колпоскопски преглед? Вие добивте СМС порака за колпоскопски преглед бидејќи вашиот ПАП тест е позитивен, односно покажал присуство на абнормални клетки. Ова е честа појава бидејќи на секој 100 ПАП тестови има околу 20 позитивни наоди. Во абнормалните клетки постојат клеточни промени познати под името дискариоза. Овие промени можат да24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Дали секоја жена треба да направи Пап тест?

ПАП тестот се се прави кај сите жени на возраст од 21-65 години. Особено треба да бидат тестирани оние кои имале сексуална активност во рана возраст, кои пушат, не користат кондоми и кои имаат повеќе партнери или имале сексуален партнер кој од своја страна имал повеќе партнери! Во случај на позитивен ПАП тест пациентката ќе24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close