Лековите без рецепт ќе може да се купат во маркети и бензиски пумпи?

Лековите кои се издаваат без рецепти освен во аптеките ќе може да се продаваат и во супермаркети, бензински пумпи, продавници, со што ќе се овозможи намалување на цените на овие лекови поради зголемувањето на конкурентноста. Ова се дел од измените и дополнувањата во Законот за лекови и медицински помагала кои денеска ги најави Никола Тодоров,24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Од денеска електронски наместо хартиен рецепт

Министерството за здравство информира дека од денеска стартува електронскиот рецепт како дел од интегрираниот здравствен информатички систем. Матичниот лекар лекот ќе го пропишува по електронски пат. Пациентот за да ја подигне терапијата во аптека не мора да има електронска здравствена картичка туку потребно е само да го каже матичниот број или бројот на здравственото осигурување внесен24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Хартиениот рецепт се заменува со Електронски (e-рецепт)

Министерот Тодоров денеска го најави е-рецептот со кој ќе се постигнува брзо, ефикасно и безбедно издавање на лекови и ќе се поедностави постапката за креирање и издавање на рецепти. Од 15 мај почнува воведувањето на електронски рецепт во здравствениот систем, прво како пилот-проект, а од почетокот на јуни ќе се спроведува на цела територија на Македонија. Овој период од 1524 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Не земајте Антибиотици без рецепт!

Антибиотиците можат да спасат живот, но нивната неадекватна употреба доведува до зголемување на бројот на микроорганизмите кои се отпорни. Тоа значи дека бактеријата развила начин да се одбрани од дејството на лекот и тој лек повеќе нема терапевтски ефект врз неа. Со антибиотици се лекуваат болести предизвикани од бактерии, некои габи и одредени паразити, а24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close