Благопријатно влијание на сексот врз здравјето

Редовниот секс претставува повеќе отколку самото уживање и забава. Сексот игра важна улога во нашето физичко и емотивно функционирање. Истражувачите покажуваат благопријатно влијание на сексот врз здравјето, што се објаснува со јакнење на имунолошкиот систем, подобрување на крвоснабдувањето на виталните органи, попуштање на болките, регулација на хормоните, и зголемен степен на среќа и задоволство. Добриот24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Кондом? Да или Не?

Кондомите се користат со векови како заштита од несакана бременост и сексуално преносливи болести (на пр. хламидија, сифилис, гонореа и др.). Денес кондомите играат важна улога во превенцијата на ширењето на ХИВ инфекцијата. Како вид на контрацепција кондомите се: широко достапни, за нив не е потребен рецепт или посета на лекар и се едноставни за24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Дали секоја жена треба да направи Пап тест?

ПАП тестот се се прави кај сите жени на возраст од 21-65 години. Особено треба да бидат тестирани оние кои имале сексуална активност во рана возраст, кои пушат, не користат кондоми и кои имаат повеќе партнери или имале сексуален партнер кој од своја страна имал повеќе партнери! Во случај на позитивен ПАП тест пациентката ќе24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close