Железо – важен минерал за организмот

Железото е важен елемент за нашиот организам, неопходен за формирањето на здравите црвени крвни зрнца и за преносот на кислородот до клетките. Светската здравствена организација предупредува дека 80% од населението во светот страда од недостиг на железо. Железото е основен и најважен елемент на хемоглобинот, кој го разнесува кислородот во телото, а го зајакнува и24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

7 Април – Светски ден на Здравјето

Светскиот ден на здравјето, 7 Април, оваа година е посветен на покачениот крвен притисок и ќе биде обележан со слоганот “Дали сте под притисок” Покачениот крвен притисок е најзачестена болест на срцето и крвните садови и е одговорен за настанување на повеќе од половина од сите кардиоваскуларни болести. Контролата на оваа заболување се остварува со24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close