Да се пролонгира имплементацијата на новиот Законот за лекови и медицински помагала бара Групацијата на фармацевтски куќи

Да се пролонгира имплементацијата на предлог Законот за изменување и дополнување на Законот за лекови и медицински помагала побараа Групација на фармацевтски куќи, веледрогерии, аптеки при ССК во Сојузот на стопански комори. Пролонгирањето на имплементацијата на овој Закон е од исклучително значење за опстанок на фармацевтската фела, стои во барањето, период во кој според нив24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Паралелниот увоз ќе ги намали цените на лековите

Министерот за здравство Никола Тодоров очекува измените кои се планираат во инструментот паралелен увоз на лекови, како дел од првичната верзија за промена на Законот за лекови и медицински помагала, да донесат конкуренција и пониски цени на лековите – Со законските одредби за паралелниот увоз на лекови  сакаме сериозно да ја олесниме  процедурата за паралелен увоз, без притоа да влијаеме24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Европратениците бараат пристап до поевтини лекови

Европратениците сметаат дека пациентите треба да можат побрзо да пристапат до поевитините генерични лекови. – Неприфатливо е што рокот од тарификацијата и покривањето на трошоците за лековите  понекогаш достигнува и повеќе од 700 дена, изјави бугарската европратеничка Антонија Парванова, која работеше на предлог-регулативата на ЕП за ова прашање, усвоена со 559 гласови „за“, 54 „против“24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close