Лаванда – лековити дејства

Лавандата (Lavandula angus-tifolia mill или Lavandula officinalis) е полугрмушеста билка што расте во суви и топли предели. Најчесто се одгледува како украсно растение во градините и парковите. Најмногу ја има на Медитеранот, а се одгледува во јужна Франција, Шпанија, Албанија и во земјите од поранешна Југославија. Лавандата може да порасне до 60см. На дното е24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Органска храна и чаеви во нашите аптеки и маркети

Здравата органска храна се произведува по одредени производствени стандарди. Конвенционалната употреба на неоргански пестициди, инсектициди и хербициди е цврсто забранета и избегнувана како последна мерка. Во повеќето држави, органските производи не смеат да бидат генетски модификувани. Производството на органска храна е тешко регулирана индустрија, разграничена од приватното градинарство, затоа е малку поскапа во однос на обичната храна. Понудата на здрава храна произведена24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Зошто зелениот чај е добар за нашето здравје?

Испитувањата покажале дека зелениот чај кој што се употребувал илјадници години наназад може да направи многу повеќе за нашето здравје одошто само да не стопли. Поволните ефекти на зелениот чај се должат на присуството на полифенолите катехини особено епигалокатехин галат (EGCG) кој е моќен антиоксиданс. Поради тоа што зелениот чај подлежи на многу малку преработка24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Чаша топол чај еднаш дневно представува добар чекор напред

Чаша топол чај еднаш дневно представува добар чекор напред, а две чаши се вистинска корист по Вашето здравје! Зелениот чај се препорачува за јакнење на имунитетот, подобра концентрација и памтење, помага при замор и ублажување на стомачни тегоби. Зелениот чај содржи силни антиоксиданси кои ги спречуваат негативните ефекти на слободните радикали, причинители на многу болести24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close