Тодоров: Веледрогерија не може да има своја аптека

Веледрогериите што вршат промет на големо со лекови и аптека не смеат да бидат капитално, управувачки или роднински поврзани. Едноставно кажано веледрогерија не може да има своја аптека. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров на јавната расправа по повод Предлог-законот на која учествуваа претставници на веледрогерии, клиники, лекарски комори и асоцијации. Кажа24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Нема фалсификувани лекови, контролите се постојани

Инспекторите од Бирото за лекови постојано се на терен, немаме пронајдено фалсификувани лекови. Ако имаме сознанија за фалсификувани лекови кои би дошле во Македонија, во соработка со другите институции, ќе се преземат соодветни мерки согласно законот. Постојано се спроведуваат контроли во аптеките и во сите релевантни институции опфатени во овој дел – како на производство, така и на24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Хартиениот рецепт се заменува со Електронски (e-рецепт)

Министерот Тодоров денеска го најави е-рецептот со кој ќе се постигнува брзо, ефикасно и безбедно издавање на лекови и ќе се поедностави постапката за креирање и издавање на рецепти. Од 15 мај почнува воведувањето на електронски рецепт во здравствениот систем, прво како пилот-проект, а од почетокот на јуни ќе се спроведува на цела територија на Македонија. Овој период од 1524 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Што е синдром на хроничен замор?

Синдромот на хроничен замор е опишан како болест за прв пат во 1980. Тој се карактеризира со замор, која не се подобрува по одмор и се влошува по физичка или ментална работа. Во споредба со други хронични болести тоа нема познат причинител како кај инфекциите, нема лабораториска показател кој да поставува дијагнозата како при анемија24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

12 факти за грипот

Еве како изгледа грипот во бројки: 3 –  бројот на типовите сезонски грип вируси – А, В и С 62% –  ефикасноста (до тука) на антигрипната вакцина. 48 – часа е  периодот  во кој вирус на грип се задржува активен во надворешната средина. 20 – секунди, во кои треба да ги миеме рацете, за да24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Срцева слабост (Heart Failure) – избор на фармаколошка терапија

Срцева слабост (Heart Failure) е патолошка состојба каде срцето е неспособно да пумпа доволно количество на крв со цел да ги задоволи потребите на организмот. Тоа води до ограничена физичка активност како и влошување на квалитетот на животот. За да се излечи обично е потребна промена во животниот стил (како откажување од пушење, лесни вежби24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Сокот од грејпфрут ја менува фармаколошката активност на лековите

Според клиничко истражување пиењето овошни сокови треба да се избегнува кога се земаат анти канцер лекови, лекови против хипертензија- атенолол, целипролол и талинодол, циклоспорин и некои антибиотици како ципрофлоксацин, левофлоксацин и итраконазол. Докажано е дека многу  сокови можат да ја променат фармаколошката активност на лековите или да ја намалуваат или зголемуваат нивната ефиксаност. Пред неколку24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Што треба да имаме во нашата “куќна аптека”

Списокот на лековите кои е безбедно да ги имате во домот не е пожелно да е голем. Сепак треба да се има некој од општите анлгетици, лек за дијареа, антипиретик (за намалување на зголемена телесна температура), лек за менструални болки, антацид (лек против зголемено излачување на киселини во желудникот), физиолошки раствор (за испирање на носот24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Европратениците бараат пристап до поевтини лекови

Европратениците сметаат дека пациентите треба да можат побрзо да пристапат до поевитините генерични лекови. – Неприфатливо е што рокот од тарификацијата и покривањето на трошоците за лековите  понекогаш достигнува и повеќе од 700 дена, изјави бугарската европратеничка Антонија Парванова, која работеше на предлог-регулативата на ЕП за ова прашање, усвоена со 559 гласови „за“, 54 „против“24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

5 најпопуларни додатоци на исхраната за подобро здравје

Постојат огромен број на фармацевтски и природни додатоци кои луѓето ги “голтаат“ за подобро здравје. Во САД и Европа ги има повеќе од 6.000, а според тамошните истражувања денес најконсумирани и најпопуларни се 5 додатоци: рибино масло, мултивитамини, витамин Д, калциум и “Coenzyme Q10“. 1. Рибино масло Неверојатни 76% од анкетираните редовно дневно земаат рибино24 Здравје е страница со совети и информации за Здрав Живот. www.24zdravje.com

Можеби ве интересира?close