Category Archives: Додатоци во исхрана

Лукот и неговите здравствени придобивки

За лукот до сега имаме многу пишувано сѐ со цел да ги истакнеме неговите здравствени придобивки кои ги дава по однос на човековото здравје и да ја запознаеме јавноста всушност…

Превентивни мерки при користење на храна

Да не се консумира сирова, термички непреработена храна од животинско потекло (месо и производи од месо, млеко и млечни производи, јајца). Свежите прехрамбени продукти треба да се чуваат во разладни…

Магнезиум хлорид

Магнезиумот е вториот најмногуброен елемент во човечките клетки, а четврт најизобилен позитивно наелектризиран јон во човечкото тело. Магнезиумот е макроминерал и за разлика од елементите во трагови, потребно е внесување…

Научниците на Nestlé помагаат во идентификацијата на биомаркери за здравствените проблеми поврзани со прекумерна тежина

Најновата студија што ја спроведоа научниците од Nestlé покажува дека луѓето што имаат проблем со висцерална дебелина имаат заедничка, единствена група биомаркери. Тие биомаркери еден ден би можеле да се користат за…

Оревот- ризница со Здравје

Оревот има голема нутриционистичка вредност. Содржи антиоксиданти, квалитетни масни киселини, железо, калциум, магназиум, фосфор, цинк, манган, селен, витамини Б, Е и К. Само 30 грама ореви дневно можат значително да…

Вино – тајната на неговото позитивно влијание на здравјето

In vino veritas – во Виното е вистината. Често се споменува францускиот парадокс,и покрај прилично обилната и масна исхрана на Французите, кај нив статистички е помала појавата на болести на…

Постот – позитивна терапија за организмот

Постот може да донесе многу предности за нашиот организам, и физички и психички. Со причина се нарекува “чудотворна терапија” бидејки листата на подобрувања во организмот кои ги носи постот и…

Био Спирулина 500 – извор на витална енергија

Био Спирулина 500 – BiosLine, Италија Една таблета содржи 500мг алга Спирулина во прав. Начин на употреба: Се препорачуваат 2-4 таблети дневно, пред оброк, со малку вода. Не содржи шеќер,…

Алга Спирулина – извор на витална енергија

Спирулина, сино-зелена алга е позната по својата непроценлива вредност во фито-исхраната. Во времето на Ацтеките била позната како храна на Боговите, а во времето на Римјаните се користила како храна…