Category Archives: Лекови

Магнезиум хлорид

Магнезиумот е вториот најмногуброен елемент во човечките клетки, а четврт најизобилен позитивно наелектризиран јон во човечкото тело. Магнезиумот е макроминерал и за разлика од елементите во трагови, потребно е внесување…

Утврдената листа на лекови кои можат да се продаваат и надвор од аптеките

Министерството за Здравство и соодветните служби ја утврдија листа на лекови без рецепт кои можат да се продаваат и надвор од аптеките, односно во  определени места за продажба, како што се супермаркетите и бензинските станици,…

Тодоров: Веледрогерија не може да има своја аптека

Веледрогериите што вршат промет на големо со лекови и аптека не смеат да бидат капитално, управувачки или роднински поврзани. Едноставно кажано веледрогерија не може да има своја аптека. Ова денеска…

Магдоносот и целерот се природни чистачи на телото

Магдоносот и целерот се јаки природни диуретици. Тие го зголемуваат излачувањето на вишокот течности од организмот. Го поттикнувааат излачувањето на урината и помагаат при задржувањето на вишокот течности во организмот….

Лековите без рецепт ќе може да се купат во маркети и бензиски пумпи?

Лековите кои се издаваат без рецепти освен во аптеките ќе може да се продаваат и во супермаркети, бензински пумпи, продавници, со што ќе се овозможи намалување на цените на овие…

Нема фалсификувани лекови, контролите се постојани

Инспекторите од Бирото за лекови постојано се на терен, немаме пронајдено фалсификувани лекови. Ако имаме сознанија за фалсификувани лекови кои би дошле во Македонија, во соработка со другите институции, ќе се преземат соодветни…

Ново намалување на цените на лековите

Од 19 декември стапуваат во сила нови референтни цени на лековите на позитивната листа. На 170 лекови им се намалува доплатата, од нив на 110 им се намалува и партиципацијата,…

ВНИМАТЕЛНО СО АНТИБИОТИЦИТЕ ВО ДЕТСКАТА ВОЗРАСТ

Антибиотик не се препорачува при настинки и при други вирусни инфекции, бидејки дејствува единствено на бактерии и на слични микроорганизми а нема никакво влијание врз вирусите. Поради чести инфекции антибиотиците…

м-р Маја Парнарџиева Змејкова по повод Европскиот ден за рационална употреба на антибиотици

Познато е дека користењето на лекови се зголемува ипретставува глобален проблем. Неконтролираната употреба на антибиотиците насветско ниво го отежнува или оневозможува лекувањето на инфекции и болестипредизвикани од бактерии. Фондот за…

Паралелниот увоз ќе ги намали цените на лековите

Министерот за здравство Никола Тодоров очекува измените кои се планираат во инструментот паралелен увоз на лекови, како дел од првичната верзија за промена на Законот за лекови и медицински помагала, да донесат конкуренција и…