Category Archives: Минерали

Магнезиум хлорид

Магнезиумот е вториот најмногуброен елемент во човечките клетки, а четврт најизобилен позитивно наелектризиран јон во човечкото тело. Магнезиумот е макроминерал и за разлика од елементите во трагови, потребно е внесување…

Железо – важен минерал за организмот

Железото е важен елемент за нашиот организам, неопходен за формирањето на здравите црвени крвни зрнца и за преносот на кислородот до клетките. Светската здравствена организација предупредува дека 80% од населението…