Category Archives: Антибиотици

ВНИМАТЕЛНО СО АНТИБИОТИЦИТЕ ВО ДЕТСКАТА ВОЗРАСТ

Антибиотик не се препорачува при настинки и при други вирусни инфекции, бидејки дејствува единствено на бактерии и на слични микроорганизми а нема никакво влијание врз вирусите. Поради чести инфекции антибиотиците…

м-р Маја Парнарџиева Змејкова по повод Европскиот ден за рационална употреба на антибиотици

Познато е дека користењето на лекови се зголемува ипретставува глобален проблем. Неконтролираната употреба на антибиотиците насветско ниво го отежнува или оневозможува лекувањето на инфекции и болестипредизвикани од бактерии. Фондот за…

12 факти за грипот

Еве како изгледа грипот во бројки: 3 –  бројот на типовите сезонски грип вируси – А, В и С 62% –  ефикасноста (до тука) на антигрипната вакцина. 48 – часа…

Не земајте Антибиотици без рецепт!

Антибиотиците можат да спасат живот, но нивната неадекватна употреба доведува до зголемување на бројот на микроорганизмите кои се отпорни. Тоа значи дека бактеријата развила начин да се одбрани од дејството…

Добредојдовте на 24apteka.com

Овој web Портал е од сегментот на фармацевтската дејност, но не значи дека нема теми од секојдневното современо живеење ,   Фармацијата е дел од нашето секојдневие, дел од нашата…