Category Archives: Природен Лек

Јапонско Јаболко – нутритивни придобивки за нашето здравје

Јапонското јаболко, кое кај нас најчесто доаѓа од Валандово и Струмица, се зборуваго донеле од некое патување на далекиот исток, а народот си го нарекол јапонско, најверојатно заради формата и големината…

Лукот и неговите здравствени придобивки

За лукот до сега имаме многу пишувано сѐ со цел да ги истакнеме неговите здравствени придобивки кои ги дава по однос на човековото здравје и да ја запознаеме јавноста всушност…

БОСИЛЕК (OCIMUM BASILICUM)

Босилекот е наше народно цвеќе. Претставува едногодишна зелјеста билка со потекло од Индија. Стеблото е високо до 50 cm, гранките се поставени попречно и вертикално, гранките се поставени попречно и…

Лековитите билки пред истребување!?

Берачи на лековитите билки ги опустошиле македонските планини, ливади и полиња со неконтролираното и нестручно берење на тревките на кои веќе им се заканува исчезнување, предупредуваат дел од професорите и студентите…

Лаванда – лековити дејства

Лавандата (Lavandula angus-tifolia mill или Lavandula officinalis) е полугрмушеста билка што расте во суви и топли предели. Најчесто се одгледува како украсно растение во градините и парковите. Најмногу ја има…

Правилник за нутритивни и здравствени тврдења во комерцијални цели

Чудотворните капки што лекуваат најразлични болести, производи што помагаат да се убие ракот, апчиња од кои се обновува коскеното ткиво, чаеви од кои преку ноќ се слабее, или нискокалорична храна,…

РИБА и нејзините можни терапевтски ефекти

Рибата е една од најбогатите намирници кои човекот може да ја употребува во неговата исхрана. Можни тераапевтски ефекти на рибата -ги штити крвните садови и артериите од оптеретување, го инхибира…

Магдоносот и целерот се природни чистачи на телото

Магдоносот и целерот се јаки природни диуретици. Тие го зголемуваат излачувањето на вишокот течности од организмот. Го поттикнувааат излачувањето на урината и помагаат при задржувањето на вишокот течности во организмот….

Куркумата – чудо од природата

Куркумата е еден од најмоќните природни лекови. Активната лековита состојка во куркумата се вика куркумин. Куркумата се користи во Индија веќе иладници години како зачин и природна боја. Куркумата им…

Медот за добро здравје

Mедот претставува густ, вискозен или кристализиран производ, со ароматичен мирис, кои што го прават пчелите од нектарот на цветните медоносни билки кои што го берат, му додаваат сопствени спицифични материи,…