Лукот и неговите здравствени придобивки

За лукот до сега имаме многу пишувано сѐ со цел да ги истакнеме неговите здравствени придобивки кои ги дава по однос на човековото здравје и да ја запознаеме јавноста всушност…

Превентивни мерки при користење на храна

Да не се консумира сирова, термички непреработена храна од животинско потекло (месо и производи од месо, млеко и млечни производи, јајца). Свежите прехрамбени продукти треба да се чуваат во разладни…

БОСИЛЕК (OCIMUM BASILICUM)

Босилекот е наше народно цвеќе. Претставува едногодишна зелјеста билка со потекло од Индија. Стеблото е високо до 50 cm, гранките се поставени попречно и вертикално, гранките се поставени попречно и…

Магнезиум хлорид

Магнезиумот е вториот најмногуброен елемент во човечките клетки, а четврт најизобилен позитивно наелектризиран јон во човечкото тело. Магнезиумот е макроминерал и за разлика од елементите во трагови, потребно е внесување…

Рурална Аптека: снабдување со лекови и во слабо населените оддалечени места

Министерството за здравство ќе додели 24 лиценци за подвижни аптеки што ќе снабдуваат со лекови села и помали населени места, информира министерот за здравство Никола Тодоров Лековите треба да бидат…

Лековитите билки пред истребување!?

Берачи на лековитите билки ги опустошиле македонските планини, ливади и полиња со неконтролираното и нестручно берење на тревките на кои веќе им се заканува исчезнување, предупредуваат дел од професорите и студентите…

Проект “Рурален Доктор”

Пет пункта опфатени со пилот проектот „рурален доктор“ се поставени во Крушево, со што во 12 населени места со околу 2.000 жители секоја недела се вршат здравствени прегледи. Проектот „рурален…

Утврдената листа на лекови кои можат да се продаваат и надвор од аптеките

Министерството за Здравство и соодветните служби ја утврдија листа на лекови без рецепт кои можат да се продаваат и надвор од аптеките, односно во  определени места за продажба, како што се супермаркетите и бензинските станици,…